Tre tips for å servere en perfekt fatøl

Med våren over oss har utepils igjen blitt en del av det norske vokabularer, uteserveringer åpnes sakte men sikkert og det tappes øl i kriker og kroker over det ganske land. Med et større utvalg enn noen gang av fatøl fra norske og utenlandske bryggerier er det ikke alltid lett å vite hva man skal velge, men det er et par grunnelementer for en god fatøl som ikke endrer seg uansett hvilket øl man setter på kranene
Her er tre tips til hvordan du kan sørge for å servere en perfekt fatøl.  

Ha et rent og velfungerende tappesystem

Dette virker kanskje opplagt, men det er særdeles vanskelig å servere en perfekt øl fra fat om tappesystemet ikke er rent og velfungerende.
Det anbefales at man renser tappesystemet sitt hver tredje uke, og hver gang man setter på et nytt fat på kranen. Leverandørene du jobber med bør kunne hjelpe deg med å etablere gode rutiner for vasking og rensning av tappeutstyr. Dette gjøres ikke bare for sikre at ølen du serverer smaker slik den skal, men også for å minske svinn og ølfeil grunnet oppsamling av protein-, gjær- og bakteriesamlinger som oppstår i koblinger, linjer og tappekraner.

Temperatur er essensielt for å tappe en perfekt fatøl.

Undersøkelser viser at ølfat tar tre til fire ganger så lang til å kjøle som det tar å varme opp. Selv om har isbanker og kjølere med stor kapasitet vil man risikere å få større skumdannelse enn ønsket, og man stresser smaksmolekylene i ølet. Som et resultat vil man risikere mye svinn i forbindelse med tapping og øl som har utvikler usmaker.
Det anbefales derfor å lagre ølfat stående og kaldt, mellom 1 og 4 grader.

Alt avgjøres i glasset

Det er lett å glemme at selv om alt er perfekt med tappeanlegget og ølet som går gjennom det, kan det bli ødelagt om det tappes i dårlige glass. Og da snakker vi ikke bare om glassets form, men hvordan det har vært behandlet. Et rent glass er ikke bare fritt for synlig skit og merker, men også fri for skumhemmende rester som såpe, fett eller olje. Om man bruker kluter risikerer man at det fester seg stoff på glassene, og en klut kan bidrar med kjemiske aromaer og bakterier direkte på glasset. 
Unngå å vaske glasset i oppvaskmaskiner, det anbefales å bruke dedikerte glassvaskere og la de rene glassene lufttørke. 
 
Til sist vil vi bare si at å ta litt eierskap over eget tappeanlegget ikke bare skaper en bedre opplevelse for kunden, men også sørge for direkte besparelser på bunnlinje med redusert svinn og reklamasjon. Gode rutiner er med på å forebygge dette, og vi kan hjelpe deg med å planlegge å sette det opp. 
 
Vi jobber i tillegg med The Tap Company, som har samlet en meget handy og godt skrevet guide på sine hjemmesider. Anbefaler alle å ta en kikk på den her.
 
Denne artikkelen ble først publisert hos ASKO Servering.