Øl til lutefisken

Hver helg fram mot advent presenter en av Beer Enthusiast sine ansatte sine anbefalinger til øl og julemat, et spennende og engasjerende tema over hele landet. Først ut er ingen ringere enn Karin, som gir sitt forslag til julematen.

For meg er lutefisk den eneste julematen som gir den rette stemningen. Tilbehøret er en hybrid mellom to slekters tradisjoner, nemlig gulrotstuing fra morslekta i Meråker, og potetlefse med smør (og her må man lage en «båttå») fra farssida på Løkken i Meldal. I tillegg er vi alle enige om at man må ha potet og bacon. Ølet må derfor takle både sødme og fett samtidig som det ikke dreper den delikate smaken til lutefisken. I tillegg kommer jo personlig preferanse inn i bildet, så her drister jeg meg til å komme med to forslag:

For de som er fan av tysk hveteøl vil jeg foreslå TAP 7 Unser Original fra Schneider-Weisse. Her har du både sødme og syre som et flott komplement til den søte gulrotstuingen, samt en fin karbonering som renser munnhulen.

Ønsker du noe litt mørkere i smaken, kan Chimay Rouge være en idé. Her finner man en karamellisert tone som går godt med salt bacon, samt en flott bittertone fra alkoholen så man demper litt av fettet.

Om Karin

Karin Sundli er opprinnelig fra Trondheim, men har de siste årene jobbet i Oslo. Hun har jobbet med øl lenge, og fikk tidligere i år sin offisielle tittel som «Beer Sommelier» gjennom Beer Academy i England.

Foto: Øystein Søbye, Samfoto, NTB scanpix