Øl som passer til 17. mai

Med våren i full anmarsj er det flere høytider som skal feires, og den som markeres med størst brask og bram er selvfølgelig 17. mai. Selv om mange velger vin som drikke til 17. mai maten, er det lett å argumentere for at øl er det bedre valget: mer norskt utvalg, lavere alkohol og større smaksvariasjon for å nevne noen av argumentene. Her er våre tips til hvilke øl du bør drikke på nasjonaldagen.

Aperitif

Å starte dagen med noe friskt er noe som for mange hører 17. mai til, og den etterhvert så berømte «Champagne frokosten». I ølverdenen finnes det flere øl som som gir en frisk start på dagen, og som passer til frokosten. 

Vårt valg: Gose – hveteøl brygget med koriander og salt, og med utvikling av laktobasillus. Lav alkohol, høy friskhet og ganske så matvennlig. 

Koldtbordet

Det er ikke nasjonaldag uten et aldri så lite koldtbord, og smakene kan variere stort på et slikt utvalg. Fra eggerøre og røykalaks, til spicy pølser og sursild, dette vil kreve sitt øl for å kunne gå til så mange retter som mulig. Derfor foreslår vi faktisk to forskjellige stiler avhengig av råvare:

Vårt valg til kjøtt: Brown Ale – dette er en favoritt hos oss til kjøtt, som med sitt lett røstede preg og god fylde er særdeles matvennlig. 

Vårt valg til fisk og lyst kjøtt: Hveteøl – frisk, leskende og med lav bitterhet er hveteøl et godt valg til de mer sarte smakene man finner i lyst kjøtt, fisk og salater. 

Bilde: Aperitif.no

Pølser

Du skal ikke mange årene tilbake i tid før pølse var synonymt med grillpølse, mens nå får man masse deilige pølser fra nært og fjernt. Felles for de fleste er at de har gode smaker, en fin dose fett og at de ofte serveres med godt tilbehør og at de er grillet. 

Vårt valg: Pale Ale – en klassiker til grillmat generelt, og som skapt til pølse. Akkurat nok bitterhet til å hamle opp med fettet i pølsene, akkurat nok maltfylde til å komplimentere tilbehør. 

Frukt og bær

Selv om sesongen for frukt og bær ikke helt har startet i Norge på våren, så elsker vi nordmenn det på 17. mai. Fra kompotter til pavlova, desserter med frukt og bær som base finner man mange av. Jordbær er kanskje spesielt godt på denne dagen selv om de smaker litt lite, strø på litt melis og en liten skvis lime så får man frem den deilige jordbærsmaken. 

Vårt valg: Wit – med bruk av appelsinskall og korianderfrø i dette belgiske hveteølet, får man frem en deilig søt fruktighet. Denne komplimenterer frukt og bær godt, uten å overdøve smakene. 

Bløtkake

Ah, bløtkake. Selve rosinen i 17. mai pølsa! Med eller uten marsipan, jordbærfyll eller annet snacks i, bløtkake (eller en variasjon av kremkake) er alltid en del av nasjonalfeiringen vår. 

Vårt valg: Bockøl – bockøl og bløtkake er og blir en klassisk kombinasjon. Søt maltpreg og lav bitterhet i ølet, går som hånd i silkehanske med kremkakens luftige og søte fyll. Vi sier bare hipp hipp hurra vi!

Bilde: Matprat.no
Bilde: Matprat.no