Mat i øl på italiensk

Artikkelen er skrevet av vår Trønder-general Kenneth Rosvold-Wevang

Jeg har lenge gått rundt og lekt med tanken på å lage en artikkel med øl i mat, valget falt på Baladin da jeg fikk levert sjokolade som de produserer for å matche sine øl, i den første oppskriften er det brukt Baladin Nora til Braiseringen og Nora Sjokoladen i gryten.

Valget av Nora er for de det er en Egyptisk Ale med masse forskjellige krydderi i noe som jeg tenkte ville gi en ekstra dimensjon til retten.

Det jeg lagde var Chili Con Carne med Høyrygg,

Høyryggen ble laget sous vide, 30 timer på 65 grader vakuumert sammen med en blanding av oksekraft og Nora. Først krydrer du biffen med salt og pepper så brunes den i en panne med smør, etter at den har fått en fin steke skorpe legger du den i vakuumposen og koker ut pannen med 1,5 dl kraft og 1,5 dl Nora dette heller du i posen vakuumerer og legges i vannbadet.

Etter de 30 timene startet jeg chili basen:

CHILI CON CARNE

  • nøytral olje eller smør
  • 2 løk , finhakket
  • 1/2 fedd hvitløk , finhakket
  • 1 rød chilli eller mer, hakket
  • 1 1/2 – 2 ts chilipulver
  • 1 1/2 – 2 ts spisskummin
  • 1 kanelstang (alternativt 1/4 – 1/2 ts malt kanel)
  • 2 bokser hermetiske tomater , hakkede
  • 1 boks  hermetiske cherrytomater
  • 1 ts brunt sukker , smak til
  • 1 rød paprika , i terninger
  • 1 gul paprika , i terninger
  • 1 grønn paprika , i terninger
  • 2-3 bokser sorte bønner eller kidneybønner
  • 30 g mørk sjokolade (ca.)
  • Salt og pepper

Finn frem en gryte (med lokk) som tåler å stå i stekovnen og stek løken i litt olje eller smør, til løken er blank og myk. La hvitløk og chili få steke med på slutten. Tilsett krydderet og la det surre med i ca. et minutt, og tilsett deretter hermetiske tomater og kjøttet. Chili er en viktig ingrediens i denne retten, og siden styrken på chilikrydderet kan variere er det viktig å smake seg frem. Smak deretter til med sukker, sett på lokket og sett gryta i ovnen – på nederste rille ved ca. 150 grader (over- og undervarme). 

Etter ca. 1 time tilsettes paprikaen og kjøttet som er kuttet i 2x2cm biter, retten settes tilbake i ovnen i ytterligere ca. 50 minutter. Kjøttet skal nå være mørt og fint, hvis ikke lar du den stå i ovnen litt til. Tilsett bønnene, sjokoladen og smak eventuelt til med mer krydder, om nødvendig. Retten er ferdig når bønnene er gjennomvarme, etter ca. 10 minutter.

Serveres med tortilla chips, ris og selvfølgelig en Baladin Nora som følge.

Retten kan gjerne tilberedes et par dager før den skal serveres, men vent da med å tilsette bønnene. La gryteretten bli gjennomvarm før bønnene tilsettes.

Kjøttet kan også stekes i ovn ca 3 timer på 180 grader.

Jeg ville også finne ut hva som kunne gjøres til dessert som ikke var helt som alt annet med sjokolade.

Valget falt på berlinerboller fylt med dadler, bacon og Baladin sin sjokolade som er laget for Super, en litt søtlig Amber Ale. Her kan du selvfølgelig vanlig 70% sjokolade.

Fyllet her er ganske enkelt kutt 7 dadler i små biter, stek 3 skiver bacon, kutt 50g sjokolade i små biter og bland alt, fyllet er klart til å fylle i bollene når det har blitt kaldt.

Ingredienser

DEIG:

  • 100 g   Smør
  • 2 dl      Helmelk
  • 50 g     gjær
  • 4 stk    egg
  • 4 ss     sukker
  • 2 ts      bakepulver
  • 2 ts      vaniljesukker
  • ½ ts     kardemomme
  • 600 g   hvetemel (ca.)

TIL FRITYRSTEKING:

  • 1 l        olje f. eks. mais, solsikke, soya eller smult

FYLL:

  • 4 ss     bringebærsyltetøy og/eller
  • 4 ss     Vaniljekrem

DRYSS:

  • 3 ss     melis eller sukker

Smelt smør og tilsett melk. Varm til 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell på væsken. Rør ut gjæren, tilsett sammenpisket egg og de tørre ingrediensene. Elt til en smidig deig.

Sett deigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.

Ta deigen opp på bakebordet og kjevle en leiv som er ca. 2 cm tykk. Trykk ut passe store boller med et glass. I midten av den utstikkede bollen legger du ønsket mengde fyll. Legg en ny bolle over og klem forsiktig rundt kanten slik at fyllet ikke siver ut. Etterhev bollene i ca. 20 minutter.

Ta dem forsiktig opp og stek bollene i godt varmt smult. Snu dem under stekingen. Ta bollene opp med en hullspade og legg på kjøkkenpapir. Trill nystekte boller i sukker eller melis. Avkjøl på rist.

Berlinerboller kan fryses og varmes litt før servering.

Når bollene er avkjølt serverer du de med et glass av Baladins prestisje øl, Xyauyu Barley Wine.