Hva er et godt ølglass?

Visste du at ølglass har veldig mye å si for hvordan ølet smaker?

I Belgia får man servert ølet fra bryggeriet sitt eget glass, og det er ikke uvanlig at en pub har flere hundre forskjellige glass. Det i seg selv gjør jo ikke ølet bedre, men det viser i hvert fall hvor seriøst den dyptgående ølkulturen der tar dette med glass. Dessverre ser man at det ikke alltid er slik alle steder, men vi håper denne artikkelen kan være med på å hjelpe litt på din glasskunnskap.

Ta for eksempel det vanlige pilsnerglasset. Det er ofte laget av tykt glass, som stjeler kulde fra ølet og gjør at det blir raskere varmt. Toppen av slike glass er ofte større en selve kroppen på glasset, slik at det ikke holder på kullsyre, aroma eller skum noe godt, og dermed blir ølet flatt mye raskere. Og om man ikke har rene glass og de er fettete eller brukt glansmiddel på, gjør det at ølet ikke kan danne en skumtopp. Ikke bare blir det ikke like tiltrekkende å se på, men man mister både smak, aroma og karbonering mye raskere.

Om et godt øl serveres i et dårlig glass, vil du rett og slett oppleve det som et dårlig øl.

Derfor anbefales det å bruke ølglass som kun brukes til øl og ikke til andre ting som for eksempel melk, og at de vaskes for hånd slik at man slipper en fettholdig hinne som følge av glansmiddel. Videre er det flere forskjellige ølglass å velge mellom, her er tre typer glass som er anbefalt om man ønsker å bli en ølkjenner og nyte ølet sitt på best mulig måte.

Tulipanglass / ballongglass
Dette er kanskje det beste allround-glasset man kan ha i skapet sitt, og ville vært vårt valg om vi bare skulle hatt ett ølglass for alle ølstiler. Glasset har en vid form som plasserer ølet lengst frem på tungen, noe som gjør at man kan nyte den fulle smak av det. Klokkeformen gir også plass til fyldige og romslige øl, samtidig som det gir støtte til ølets skum. Formen som snevres inn på toppen av glasset fanger aromaen godt, og man får dermed servert de deilige duftene rett i nesen.

IPA glasset
Dette er et øl som er utviklet med håndverksbryggerier, fra den tyske glassprodusenten Spiegelau i 2013. Den har en unik utforming som gjør at det får ut alle de deilige smakene og aromaene fra humledrevne øl, som IPA og pale ale. Glasset er smalest nederst, og rillene er med på å drive frem så mye aroma fra ølet som mulig uten å slippe for mye CO2. Den store klokken gir mye plass til ølet og aromaen, og snevringen på toppen gjør at man får maks aroma og smak fra humlen.

Hveteglasset
Det klassiske hveteølsglasset, ble gjort kjent av de tyske bryggeriene. Glasset har en høy og slank kropp, som har god plass til hveteølets karakteristiske høye skumkrone. Hveteøl er høyt karbonerte øl som er livlige i glasset, og det høye glasset slipper fri mye av smakene og aroma fra ølet, samtidig som det holder på dem i glasset.

Det finnes mange forskjellige ølglass på markedet, men de tre over vil dekke de fleste glassbehov man måtte ha.

Her er noen flere eksempler på ølglass som er vanlige å finne:

  • Pint glass – den velkjente «halvliteren»
  • Seidel – for den tyskofile øldrikker
  • Ølglass med stett – for den litt mer avanserte pilsdrikkeren
  • Snifter – et mindre glass for de store ølene
  • Goblet – en «blast from the past»
  • Ølstøvelen – for den fleipete øldrikker
  • “Melkeglasset” – ofte brukt av tradisjonelle belgiske bryggerier
  • Teku – for ølnerden som vil ha absolutt maks ut av sine øl.