Historien om Birra Baladin

Historien om Birra Baladin er historien om nyskjerrighet, eksperimentering, hard arbeid og dedikasjon. Og en aldri så liten smule galskap.

Februar 1986. Le Baladin åpner i den døsige italienske landsbyen Piozzo i Piemonte, og med 200 øl på hyllene fra hele verden ble den en av de aller første ølpubene i Italia. Og spesielt belgiske øl var å finne, som etterhvert ble en kjærlighet for Teo Musso som sto bak puben. Faktisk ble denne kjærligheten så stor at Teo, sønn av en vinmaker, tok turen til Belgia for å lære mer om ølkulturen der både når det kom til historien, bryggingen, publivet og maten som fulgte med.

Dette resulterte i at Le Baladin ble en bryggeripub i juli 1996, da Blonde og Ambrèe ble produsert og solgt på puben. Men så enkelt var det ikke at man bare kunne brygge øl, så det var mye frem og tilbake med myndighetene. Faktisk var Teo en av pionerene som var med å forme øllovene som var grunnlaget for det som er av lovverk i dag. Samme året ble også sønnen Isaac født, som i 1997 resulterte i wit ølen Isaac.

Den neste store endringen var i 2000 da det ikke var plass til alt bryggeutstyret på puben grunnet stadig økende etterspørsel, og dermed overtok han hønsehuset til foreldrene. Her plasserte han gjæringstankene, og gravde ned rør fra puben, under kirketrappe og gjennom hovedgaten bort til huset. Så når han skulle overføre fra platekjøleren til gjæringstank hoppet han på sykkelen, og dro bort for å sjekke om alt sto bra til. En litt alternativ løsning, men starten på en veldig viktig del av historien til Baladin og italiensk håndverksøl – etterspørselen begynte å vokse.

Fra der skjer det veldig mye år etter år: de utvider med et helt nytt bryggeri i 2009 som mangedobler kapasiteten i takt med økt etterspørsel fra fjernt og nært, Birra Baladin er en av de to første italienske bryggeriene til å bli invitert til Great British Beer Festival, de lanserer den mikrooksiderte ølen (og nå den legendariske) Xyauyú, lager egen sjokolade, får ølpris for sin jobb med ølkultur i Italia av Carlsberg, starter egen malt og humleproduksjon, Teo utvikler ølglasset TEKU, lager bil med FIAT, destillerer sprit og de åpner barer og restauranter rundt om i hele verden.

Spoler man tiden frem til 2017 skjer det største som så langt har skjedd i Birra Baladin sin historie. Etter intens og lang crowdfunding åpner Baladin Open Garden sine dører. Dette er en realisering av Teo`s visjon om et Baladin samfunn, med et helt nytt bryggeri, konserter, eventer, bondens market, kaffebrenneri, restaurant og mer. “Because Beer is Earth” er slagordet, som personifiserer Teo Musso sin filosofi rundt øl: beer is passion!

Open Garden i Piozzo
Birreria Baladin in Piozzo - hvor alt startet!