Elgtaco med kantarell og syltet rødløk

Dette er en ekte høstrett for fredager – elg, kantarell, tyttebær og syltet rødløk med surøl. Det er en enkel rett med ærlige smaker, der råvarene virkelig kommer til sin rett i en herlig balanse.

Nok til 4 personer

  • 400gr elgkjøttdeig
  • 1 sjalottløk
  • 100gr kantarell
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 ss tyttebær/tyttebærsyltetøy
  • 3 ss viltkrydder – evt lag ditt eget av f.eks hvitløkspulver, paprika, rosmarin, einebær, pepper etc
  • 4 ss smør
  • 2 rødløk
  • 1 dl vann
  • 1/2 dl sukker
  • 4ss surøl eller saft fra 1 lime
  • 8 maistorillaer
  • Salt og pepper

Kok opp vann, sukker og surøl eller saft. Kutt opp rødløken i skiver, og legg i væsken når sukkeret er oppløst. Kokk opp, og trekk av platen. La det avkjøles. Dette er noe du kan lage lenge før du skal servere det, jo lengre det får stå jo mer smak får du ut av det. Har du alt i et rent glass som er tett, kan det stå minst et par uker i kjøleskapet.

Kna rolig inn krydderet, salt og pepperet i kjøttdeigen. Finhakk sjalottløken, som du steker gyllen med 2 ss smør. Stek så kjøttdeigen sammen med løken, og stek det gyllen. Smak til med salt og pepper.

Samtidig steker du kantarellen i 1 ss smør. I starten vil de mest sannsynlig miste en del vann, stek til dette vannet forsvinner. Deretter tilsetter du 1 ss til, til kantarellene er gylne. Smak til med salt og pepper.

Bland sammen creme fraichen og tyttebærene, som vil være sausen på retten. Anrett det hele på en tortilla, med kjøtt, kantarellen, tyttebærcremefraichen og den syltede rødløken på toppen. Litt friske urter kan også toppes av.

I glasset har man flere alternativer, enten litt mørkere som spiller på lag med kjøttet eller det jeg foretrekker: noe lysere og krydret som bringer frem helheten. En saison f.eks vil få frem urtene og krydrene i kjøttet, og friske deilig opp i avsluttning. Mens en brown ale vil få frem enda mer av kjøttpreget, og kanskje til og med dra frem de jordlige tonene i kantarellene. 

Ølstiler som anbefales til denne oppskrift