Drikke til julematen

Julematen har lange tradisjoner. Hvert år koser vi oss med den samme maten som våre foreldre og tidligere generasjoner. Enten det er ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk, når det kommer til julematen er ikke alle enige om at forandring fryder. Tradisjon er tradisjon, og lykkelig er den med en svigerfamilie som spiser samme julemat som en selv. MEN, når det kommer til drikkevarene er det kanskje litt lettere å være åpen for nye å prøve noe nytt. Høres dette ut som noe for deg, les videre for å se her hva våre øl- og vinsommelierer anbefaler til de klassiske juelrettene.

LUTEFISK
Smaken av fisken er relativt mild, men salt og det er mye smakfullt tilbehør på tallerkenen. Vi trenger drikke som ikke lar seg overvelde av alle smakene og som samtidig klarer å friske opp litt mellom munnfullene.
VIN – Champagne eller en fruktig rødvin som en fruktig Spätburgunder (Pinot Noir) fra Tyskland
ØL – et lyst øl med lett sødme

    • 1745201 Pierre Gerbais Cuvée Réserve – kr. 349,090
    • 10768501 Korrell Spätburgunder  – kr. 199,90
    • 3246702 Chimay Triple – kr. 56,90
    • 9924602 St. Feuillien Saison  – kr. 54,90

RIBBE
Ribbe er fett og salt med masse ulik tilbehør. Ofte serveres ribbe sammen med både pølse og medisterkaker og til det hele har vi surkål og rødkål, kanskje litt tørket frukt og mere til. Vi trenger drikke som er friskt og leskende, og som tåler alle smakene fra måltidet.
VIN – en tørr Riesling med god konsentrasjon, frukt og syre vil passe utmerket, men vi må litt opp i kvalitet og pris. Også druen Chenin Blanc kan være en god match. Ønsker man rødvin bør man se etter en vin med rik fruktighet og noe sødme, den må gjerne også ha fått litt utvikling. 
ØL – her vil en øl med lyst maltpreg og en noe høyere alkohol for å rense opp mot det fete passe fint. Også eplesider vil være en god match.

    • 10767601 Korrell Riseling  von den Grossen Lagen – kr. 269,90
    • 4663501 Musella Valpolicella Supériore Ripasso – kr. 239,90
    • 9923902 St. Feuillien Grand Cru – kr. 63,90
    • 8006016 Baladin Sidro – kr. 52,90 (dagligvare)

PINNEKJØTT
Enda et smakrikt måltid, med mye av både salt og søtt. Igjen trenger vi drikke som kan hanskes med krafitge smaker.
VIN – en rik Riesling fra Tyskland eller Alsace i Frankrike, eller en Pinot Gris fra sistnevnte område. Ønsker man rødvin kan man se mot sør-Rhône og Vacqueras eller prøve en Chianti Classico Riserva fra Toscana. Oransjevin kan også være en spennende match.
ØL – denne retten tåler et litt mørkere maltpreg i ølen og vi kan prøve en bokkøl, brown ale eller belgisk trippel. Er pinnekjøttet røkt kan man også velge å fremheve dette preget gjennom et røykøl dersom man er glad i krafige smaker.

    • 1988501 Pierre Gerbais L’Audace Zéro dosage – kr. 349,90
    • 10470601 Pfaff Steinert Grand Cru Riesling – kr. 259,90
    • 5398901 Le Plan des Moines Vacqueras – kr. 259,90
    • 7905102 Grünerløkka Brygghus Løkka Julebokk  33 cl  – kr. 49,90
    • 1042302 Chimay Rouge 33 cl (finnes også i 75 cl) – kr. 53,90
    • 11492402 Brugge Trippel 33 cl – kr. 49,90