Brouwerij Rodenbach – familiehistore & ølhistorie

Rodenbach bryggeri ble grunnlagt av fire brødre i 1821, resten er ølhistorie.

Rodenbach logo

FAMILIEN
Rodenbachfamilien har hatt flere sentrale roller i belgisk historie opp gjennom tidene, kjente forfattere og poeter, politikere og soldater har båret Rodenbach-navnet. Belgias nasjonalsang er faktisk skrevet av Costantijn Rodenbach, men her i Norge er vi nok mest opptatt av noe helt annet, nemlig ølbrygging.

 

BRYGGERIET
Det var de fire brødrene Pedro, Alexander, Ferdinand and Constantijn som først investerte i et bryggeri i den vest-flamske byen Roeselare, dette allerede i 1821. Etter 15 år kjøpte den ene av de fire, Pedro Rodenbach, ut de andre brødrene og fortsatte å drive bryggeriet sammen med sin kone Regina. Etterhvert tok deres sønn Edward over driften av bryggeriet og i denne perioden hadde bryggeriet stor suksess og vekst. Edwards sønn, Eugene, som også fulgte i sin fars fotspor, reiste til England hvor han lærte å modne øl på eikefat for så å blande moden og fersk øl. Det er nettopp denne teknikken og stilen som har gjort Rodenbach verdenskjent med sine Flanders Red Ale. Bryggeriet har i dag rundt 300 store eikefat, ‘fouders’, i sin enorme lagringskjeller som består av intet mindre enn 11 haller. Flere av disse fatene er over 150 år gamle.

 

ØLET
Rodenbachølet brygges ved mixed fermentation, det vil si at man starter med en vanlig overgjæret prosess, men når ølet siden overføres på eikefat kommer det i kontakt med villgjær, naturlige bakterier og mikroorganismer i fatet, dermed starter en annengangsgjæring. Det er under denne toårige lagringsprosessen at ølet utvikler sine unike syrlige toner og karakter.
Ølstilen Flamsk rød-brun eller Flanders Red Ale regnes i dag som en Vest-Flamsk spesialitet.

 

Så hva karakteriserer Flanders Red Ale?
Det er et komplekst surøl med vinøs karakter. Fargen er mørk rød-brun, avhengig av bl.a. blandingen av lagret og fersk øl. Aromabildet er preget av brent malt, karamell, fruktige esteraromaer, trevirke, tørket frukt og krydder. Varierende grad av syrlighet. Stor kompleksitet.

 

Følgende Rodenbachprodukter er per i dag tilgjengelige i Norge:

Rodenbach Classic 25 cl    
Inneholder 3/4 ferskt øl og 1/4 fatlagret øl

Rodenbach Grand Cru 33 cl     
Laget på 1/3 ferskt øl og 2/3 fatlagret øl          

Rodenbach Alexander 33 cl / 75 cl
1/3 fersk øl og 2/3 fatlagret øl (Gran Cru) som har gjennomgått maserasjon sammen med syrlige kirsebær.

Rodenbach Caractère Rouge 37,5 cl / 75 cl
3/4 ferskt øl, 1/4 fatlgret øl (Classic) tilsatt mengder med tranebær, kirsebær og bringebær.

Rodenbach Vintage   37,5 cl / 75 cl
100% fatlagret øl. Et unikt produkt hvor ølet fra et fat flaskes alene, altså en «Single Cask øl». Hver flaske merkes med vatnummeret til fatet. Svært begrenset tilgjengelighet da denne kun flaskes når man komme rover et fat med spesielt godt øl.

 Rodenbach Fruitage – kommer i 2021.
3/4 fersk øl og 1/4 fatlafret øl, tilsatt kirsebær og hyllebær. Lav alkohol, 3,9 %.

 

Visste du at…
…den belgiske øltradsjonen i 2016 ble satt på UNESCOs “Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity”