Brouwerij de Molen med overkarbonerte fat

Vi har de siste månedene opplevd flere tilbakemeldinger fra kunder om overkarbonerte fat fra Brouwerij de Molen, spesielt på de lysere ølene. Dette har bryggeriet jobbet mye med å finne ut av hvorfor, og nå har de kommet til bunns i problemet som har oppstått grunnet uren gjær fra gjærleverandør. 

Både vi og våre kunder har det siste halve året opplevd overkabonering spesielt på fat, på øl fra Brouwerij de Molen. Dette har gjeldt de lysere ølene i porteføljen, slik som Vuur & Vlam og Heksen & Trollen. Vi har vært i tett dialog med produsent fra første stund, for å komme til bunns i hvor problemet har stammet fra. Etter måneder med laboratoriearbeid både internt og eksternt, har de kommet frem til at de har fått en levering av gjær som har vært uren. 

Gjærstammen de har fått levert og de bruker i sine lyse øl har hatt innhold av saccharomyces cerevisiae variant diastaticus, en gjær som ofte er brukt til annengangsfermentering. I dette tilfelle har det vært i hovedgjæren, og etter man har vært ferdig med ordinær gjæring har man trodd at gjæren har vært brukt opp og har dermed tilsatt gjær for vanlig annengangs fermentering i flaske og fat. Dog har diastaticusen ikke vært død men i dvale, og våknet ved den manuelt startede annengangsgjæring. Dette har ført til langt flere gjærceller enn det som har vært beregnet, og dermed en større karbonering enn ønskelig. Dette har vært spesielt merkbart i fatene, siden mengden øl og gjær er langt større enn i flaske. 
Det er denne feilen av gjærleverandør som blant annet gjorde at amerikanske Left Hand Brewing saksøkte produsenten.

Prosessen har vært lang, tung og dyr for alle involverte parter, og både vi i Beer Enthusiast og Brouwerij de Molen beklager de utfordringer det har gitt våre kunder. Vi kan dog forsikre at det har blitt satt i gang tiltak som vil være med på å sikre at dette ikke skal gjentas, og vi har sperret og destruert de ølene som har hatt diastaticus-problemet. Fersk, problemfritt øl er bestilt hos produsent og vil være på lager i Norge før jul. 

Om du har spørsmål rundt dette kan du ta kontakt med vår produktsjef Jørn Idar Kvig, enten på telefon 23114910 eller epost jik@beerenthusiast.no

Til info gjelder dette følgende øl og batchnummer:

  • de Molen Hop and Liefde Keyk 30 L – BEN.8001333   #3084
  • Molen Heksen & Trollen  KK 2000 cl – BEN.8003938 L2897
  • Br de Molen Heksn Trolln KK 3000 cl – BEN.8001576 #2984
  • Brouwerij de Molen Vuur & Vlam 20L keykeg – BEN.8001872, L1372 – L1 – L3003