11 tips for å lage en ølmiddag

Å gi andre gode opplevelser, gode smaker og nye opplevelser er veldig tilfredsstillende. Det å arrangere en ølmiddag er akkurat dette, man utforsker smakkombinasjoner, skaper nye smaker og gir nye opplevelser sammen.

Det å kombinere øl og mat er noe helt naturlig og har vært gjort i hundrevis av år, og ølet har sin rette plass på matbordet. Her er noen av våre beste tips til en slik middag.

 1. Velg et tema
  Et naturlig sted å begynne i planleggingen av en ølmiddag, er å velge et tema. Det er veldig mye forskjellig øl, mat og kombinasjon av disse som kan brukes, så dette vil være med på å gjøre det lettere å navigere seg gjennom planleggingen. Noen eksempler på temaer kan være:
  Geografisk (et spesifikt land eller område)
  Stiler
  Sesong
  Session øl (under 5%)
  Farge
 2. Gjør research
  Det er smart å gjøre research både når det kommer til teori, og praksis. På denne måten er du godt forberedt på kombinasjonene og hva som må planlegges, og gir deg bedre tid til å være med gjestene.
 3. Match smaksintensiteten
  Når det kommer til å kombinere mat og drikke, er en gylden regel å matche intensiteten. Dette gjelder også når det kommer til øl og mat, der ølet bør matche intensiteten i maten, og visa versa. Summen av de to i kombinasjon, kan gi en ny helhet som er større enn hver enkelt bestanddel.
 4. Match smakskomponenter
  En annen måte å få gode kombinasjoner på, er å matche smakskomponenter i maten med komponentene i ølet. En saison med pepper f.eks, vil virkelig trives med en kyllingrett med pepper. En imperial stout med sjokolade, vil få sin seiersgang med sjokolade desserter. Finn smakene som kjennetegner ølet, og gjenta de i maten.
 5. Bruk øl som en ingrediens

  Om du har vært på denne siden før, så er det vel ingen tvil om at vi liker å bruke øl som ingrediens. Det er noe som gjøres alt for sjelden, men som er med på å skape noe nytt og unikt i maten. Gjerne bruk oppskrifter som gjør at man kan drikke samme ølet man brukte i maten.

 6. Gi valgalternativer
  Smaken er som baken, og ved å gi to alternative øl til matretten kan man tilfredsstille begge sidene. Og det kan være spesielt morsomt om man har to forskjellige øl, som gir to vidt forskjellige opplevelser med maten.
 7. Ha det gøy
  Å leke seg med smaker er viktig, det skaper nye referanser og nye opplevelser. Derfor er det viktig å ha det gøy, våge å feile og ha det gøy mens man holder på.
 8. Smak er personlig
  Smak er subjektivt, og hva som smaker godt varierer fra person til person. Vær klar over dette, når du serverer maten og drikken.
 9. Å finne den perfekte kombinasjon er vanskelig
  Det å treffe helt perfekt på en smakskombinasjon, krever tid, erfaring, prøving og feiling. Gjør deg noen tanker når du smaker på kombinasjonene, på hvordan du kan få det enda bedre. På den måten skaper du et enda bedre utgangspunkt for å lykkes neste gang.
 10. Tenk helhetlig
  Og dette er viktig – serverer du mange retter og øl, må du porsjonere deretter. Det ville vært forferdelig kjedelig om man halveis i middagen er for mett eller for beruset, til å nyte resten. Server små porsjoner av både mat og drikke, og pass på å understreke dette til gjestene.
 11. Det finnes ingen regler
  You do you – det finnes ingen regler, alt er lov i den spennende reisen som er øl og mat. God tur!